Thursday, January 15, 2009

Gelihati...

Anda boring,tansion,???? klik URL ini:
http://gelihati.blogspot.com

Tuesday, January 13, 2009

Cerita Rafting di Sg.Kiulu....

video

Rafting di Sungai Padas,..... bila saya lihat video tu ( download dari you tube)... teringat bersama rakan2 jurulatih Pusat Kokurikulum Sabah mengikuti kursus asas rakit arus deras (rafting) level 1 ... (16-19/12/2007), di sungai Kiulu, yang bermula di Kg. Pukak sehingga ending point di Kg.Malangang.. jauhnya kira2 14km sahaja... Dengar cerita tahun ni (level 2) akan diadakan di sungai Padas...
Keadaan arus di Sg.Kiulu tidak lah sehebat di Sg.Padas... arusnya hanya digredkan 1- 2 sahaja berbanding dengan Sg.Padas yang dikategorikan dari 3-4... oh ya..sebenarnya arus sungai ini dikelaskan kepada 6 gred ( gred 1-2; senang/sederhana, gred 3-4; susah/sangat susah, 5-6;amat susah- yang ni untuk mereka yang sudah puas hidup atau yang nak bunuh diri...he... gred ini tidak ada di Malaysia!!!..kecuali masa ribut Greg yang melanda Keningau (Sg.Pampang) tahun 1996 tu)

Dalam kursus itu, kami didedahkan dengan beberapa perkara asas tentang rafting..antaranya seperti:
1.  peralatan (raft,paddle,helmet, BA-yang mcm life jacket tu) 
2. cara kayuhan(J-stroke,sweep,pry,draw,forward stroke) 
3. Capsize-(cara2 mengandalikan rafting yang terbalik-ada dlm video di atas) 
4. keselamatan di air ( river crossing, menggunakan throw beg, terperangkap dlm 'washing machine'-istilah utk air yang berpusing2)
5. teori sungai (boils, seam lines, drop, strainers...)
6. isyarat2 ( berhenti,paddle,first aid,speed up/down)
7. jenis2 ikatan ( butterfly, clove hitch, double fisherman, figure of eight)

Pada hari terakhir, kami dikehendaki menjadi 'raft guide' dari Pukak hingga Pusat Kokurikulum di Kg.Malangang....siuk jugalah, sambil main2 air,dapat pengetahuan dan dapat kulit yang terbakar dek pancaran matahari...hitam!!!! 
Kalau nak merasa betapa 'siuknya' pengalaman tu...anda boleh menghubungi RIVERBUG di http://www.traversetours.com/, Selamat ber rafting...

Tuesday, January 6, 2009

Dart lagi

Kali ini saya nak kongsikan lagi tentang Pertandingan Dart yang diadakan di Red Bull Cafe...

Bro.Achung dpt Johan lagi..., yg baju merah kali ke dua tempat kedua...Campin bah C Achung ni....

Ni pula c Lai @ Busai ( bulleyes???) lawan c Uhu (nama glamer)-yg tinggi tu..c Mas (Maslinah???) di tengah...he...

Ah...yg ni pula c Joe-pengasas nama CINNAMON
DARTERS lawan c Molvin (baju merah). C Atong pakai baju hitam


Pertarungan sengit...ipar lawan ipar...ditengah tu c Efy, bakal campion keningau...

Itu saja la utk kali ni...mau upload gambar banyak2 pun makan masa lama...tau la slow ba pakai broadband sya......babai...